Gramatika engleskog jezika Slađane Tanasijević

Gramatika Slađane Tanasijević predstavlja poduhvat, jer je to prva gramatika engleskog jezika u našoj sredini posle skoro 40 godina od objavljivanja Gramatike Ljubice Popović i Vere Mirić. Mnoge gramatike, sem pomenute, nisu zadovoljavale pedagoške kriterijume pored naučnih. Pisana odličnim srpskim jezikom, jednostavnim stilom, Gramatika se svom čitaocu obraća prisnim tonom poput dobrog nastavnika u učionici.‘‘

Recenzent prof. dr Smiljka Stojanović, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu

U proteklom periodu izdavačka kuća Eduka je razvijala po mnogo čemu jedinstven program dodatnih sredstava u nastavi engleskog jezika. Posebno se ističu Gramatika engleskog jezika za osnovnu školu  i zbirke testova za proveru znanja iz engleskog jezika za  osnovnu školu od 3. do 8. razreda.
Read more

Petaci dobijaju tri nova predmeta

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar – za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede osmoletki, piše “Politika”. Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.
Read more

UDžBENIK ENGLESKOG JEZIKA OVERTHEMOON 6

UDžBENIK ENGLESKOG JEZIKA OVERTHEMOON 6 ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

 

Udžbenički komplet OVERTHEMOON6, autora Božidara Nikića, sastoji se od udžbenika, radne sveske, dva audio CD-a i Priručnika za nastavnike sa detaljnim metodološkim uputstvima, testovima (uključujući INICIJALNI) i njihovim rešenjima, rešenjima svih vežbanja u udžbeniku i radnoj svesci, transkripcijom audio-zapisa (CD 1, CD 2) i dodatnim materijalom za fotokopiranje.

Udžbenik je usklađen sa Nastavnim planom i programom Ministarstva prosvete i tematski je potpuno prilagođen uzrastu i interesovanjima učenika.

Udžbenik sadrži uvodni deo i osam lekcija, odnosno tematskih celina.

Svaka lekcija se obrađuje osam školskih časova, sa izuzetkom uvodnog dela i osme lekcije. Naime, svaka lekcija sastoji se od sedam delova: A, B, C, D, E, F i G, dok je osmi čas posvećen zabavnim aktivnostima (neparne lekcije) i revizijama (parne lekcije). Nakon svake revizije, predviđeni su testovi koji se nalaze na kraju Priručnika.

Udžbenički komplet predstavlja nadogradnju i proširivanje znanja iz prethodnih razreda i uvodi nove jezičke strukture i leksiku kroz autentične, zanimljive tekstove i dijaloge napisane savremenim jezikom. Sve teme obrađene su tako da motivišu i obrazuju učenike, a ujedno su u korelaciji sa drugim predmetima.

Sve četiri jezičke veštine podjednako su zastupljene, a vežbanja su gradirana od lakših ka težim. Vrlo su raznovrsna i omogućuju realizaciju svih oblika rada na času: frontalnog, individualnog, grupnog i u paru. Poseban akcenat stavljen je na timski rad i interakciju između učenika s ciljem da se lakše usvaja strani jezik i da se razvijaju komunikativne kompetencije.

Ono što udžbenik OVERTHEMOON 6  čini posebnim jeste priča i likovi u njoj. Kroz udžbenik se prate dogodovštine četvoro dece (OliverLark, RobinWoods, LucyRivers, AmberSummers) koja pohađaju internat u Engleskoj, direktorke internata (CynthiaFrost) i domara (LeeBurns), a svi tekstovi i dijalozi su, bilo da je reč o onima namenjenim čitanju, slušanju ili vežbanju jezičkih funkcija, povezani i čine logičnu celinu. Stiče se utisak da učenici prate delove romana koji odiše misterijom i neizvesnošću budući da se često tekstovi i dijalozi prekidaju kada je najzanimljivije, što svakako može da podstakne interesovanje i motivaciju učenika kroz iščekivanje nastavka priče.

Osim zabavnog karaktera tekstova i dijaloga proisteklog iz ovakve postavke i maštovitih ilustracija koje motivišu i podstiču učenike da uče engleski jezik, udžbenik obiluje i savremenim tekstovima sa korisnim i zanimljivim informacijama koje doprinose unapređenju njihove opšte kulture.

S obzirom na to da učenje stranog jezika podrazumeva i upoznavanje kulture i običaja govornog područja čiji jezik se uči, svaka lekcija sadrži poseban odeljak gde učenici mogu saznati više o zemljama u kojima se govori engleski jezik, ali i o drugim kulturama.

Ono što će učenicima nesumnjivo predstavljati zadovoljstvo jesu zabavne aktivnosti (FunPage) nakon svake druge lekcije, koje obiluju zagonetkama, šalama, ukrštenicama, igrama, logičkim zadacima i drugim interaktivnim aktivnostima.

Udžbenički komplet OVERTHEMOON 6 ima čvrstu i jasnu strukturu u kojoj su svi elementi jezika logički povezani i proizlaze jedan iz drugog. To će vam omogućiti da uz malo pripreme i uz pozitivan pristup motivišete svoje učenike i pripremite ih za upotrebu jezika u realnim životnim situacijama.

 

 

Učiti decu šta su lažne vesti i kritičko mišljenje

S obzirom na to da je internet dostupan svima – informacije koje se tamo mogu pronaći mogu biti i istinite, ali i lažne – a upravo tu razliku deca i mladi nekad ne prepoznaju.

Prema mišljenju vodećih međunarodnih eksperata za obrazovanje, u školama bi decu trebalo učiti kritičkom mišljenju i analiziranju sadržaja koji konzumiraju, pogotovo onog koji pronađu na internetu.

Read more

Ovako izgleda jedna obična škola u Sloveniji

U Sloveniji deca polaze u prvi razred sa 6 godina. U većim selima (2000-3000 stanovnika) skoro svake godine u prvi razred bude upisano oko 60 prvaka. Napomenuću da svako malo veće selo ima svoju osnovnu školu iako je često udaljenost između susednih škola samo 1-2 km.

Bez suvišnih komentara, zaključaka i poređenja sa osnovnim školama u Srbiji, evo  za primer kako izgleda i funkcioniše  jedna  državna osnovna škola u Sloveniji u selu koje broji oko 2800 stanovnika.
U školu se ide samo prepodne. Nastava počinje u 08:20h.

Read more

Konkurs ČAS ZA UGLED 3

Drage koleginice i kolege,

Zbog vašeg velikog interesovanja i dobrog odziva na naš konkurs ČAS ZA UGLED 3, odlučili smo da rok za slanje radova produžimo do 1. aprila.

Srdačno vas pozdravljamo i želimo vam mnogo uspeha!

 

Urednički tim Eduke

UDžBENIK ENGLESKOG JEZIKA OVERTHEMOON 6 ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

UDžBENIK ENGLESKOG JEZIKA OVERTHEMOON 6 ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Udžbenički komplet OVERTHEMOON6, autora Božidara Nikića, sastoji se od udžbenika, radne sveske, dva audio CD-a i Priručnika za nastavnike sa detaljnim metodološkim uputstvima, testovima (uključujući INICIJALNI) i njihovim rešenjima, rešenjima svih vežbanja u udžbeniku i radnoj svesci, transkripcijom audio-zapisa (CD 1, CD 2) i dodatnim materijalom za fotokopiranje.

Udžbenik je usklađen sa Nastavnim planom i programom Ministarstva prosvete i tematski je potpuno prilagođen uzrastu i interesovanjima učenika.

Udžbenik sadrži uvodni deo i osam lekcija, odnosno tematskih celina.

Read more

ČITANKA 3 – za treći razred gimnazija i srednjih stručnih škola

Drage koleginice i kolege,

 

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo vas da je odobrena i naša ČITANKA ZA TREĆI RAZRED GIMNAZIJA I SREDNjIH STRUČNIH ŠKOLA, autorki dr Olivere Radulović i Jelene Žurić.

ČITANKA 3 za treći razred gimnazija i srednjih stručnih škola

  • U potpunosti odgovara Nastavnom planu i programu.
  • Sadrži brižljivo osmišljenu didaktičko-metodičku aparaturu, neophodnu za rad na času i podsticajnu učenicima za dalja istraživanja u okviru domaćih zadataka i dodatne nastave.
  • Brojna pitanja za razgovor na času, istraživanja i tumačenja – prate objašnjenja književnoteorijskih pojmova, izvodi iz relevantne literature, autopoetički zapisi, iskazi savremenika koji ocrtavaju duh vremena, karakteristike koje se tiču jezika i stila svakog od zastupljenih pisaca, zanimljivosti i sinteze.
  • Učenicima se pruža mogućnost da biraju zadatke prema svojim postignućima, sklonostima i potencijalima. Dodatni materijal – na kompakt disku i u štampanom obliku – čine sinteze i testovi sa zadacima za samoprocenu.
  • Bogato je likovno opremljena reprodukcijama reprezentativnih dela likovne umetnosti, prilozima iz arhitekture, filma, pozorišta; dokumentarističkim fotografijama, fotografijama pisaca, plakata i naslovnih strana književnih dela i časopisa.

Read more