Od septembra u školama novi fakultativni predmet za učenike četvrtog i šestog razreda

Od septembra u školama novi fakultativni predmet za učenike četvrtog i šestog razreda

Potpredsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović potpisao je u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, zahvaljujući čemu će od septembra biti uveden novi fakultativni predmet u osnovne škole, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Zahvaljujući inicijativi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, učenici četvrtog i šestog razreda će, od sledeće školske godine, imati i predmet o bezbednosti dece, a čiji je primarni cilj prevencija. Učenici će jednom mesečno imati predavanja na različite teme o bezbednosti u saobraćaju, štetnom uticaju droge i alkohola, opasnostima koje ih vrebaju na internetu i društvenim mrežama. Teme razgovora sa decom četvrtog i šestog razreda biće i nasilje kako negativna društvena pojava, zatim prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, kao i šta je neophodno preduzeti u zaštiti od požara i prirodnih nepogoda.
Read more

Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije

Srpski učitelji bolji od nastavnika, zato su nam mlađa deca bolja od starije: To više neće moći, na snagu stupa novo pravilo!

Učenici nižih razreda osnovnih škola pokazuju znanje koje je iznad proseka na međunarodnim testiranjima, dok su učenici viših razreda na začelju lista i pokazuju znanje ispod proseka.

Đaci mlađih razreda osnovnih škola pokazali su na TIMŠ testiranju da znaju da povezuju naučeno i da to znaju praktično da primene, dok su učenici viših razreda na PISA testiranju pokazali funkcionalnu nepismenost – da naučeno ne znaju da primene u praksi.

Javnost opravdano postavlja pitanje ko je zatajio u obrazovnom sistemu i zbog čega su deca u savladavanju gradiva do četvrtog razreda iznad proseka, dok je njihovo znanje u višim razredima ispod proseka.

Prema ostvarenim rezultatima može se zaključiti da učitelji dobro rade svoj posao, a da su rezultati znatno lošiji kod nastavnika u predmetnoj nastavi.
Read more

TEST: Maturanti, proverite da li ste spremni za prijemni ispit iz SRPSKOG JEZIKA

 Srpski jezik – završni ispit za malu maturu

Nakon matematike, rešili smo da testiramo i vaše znanje srpskog jezika i književnosti. U tome nam je pomogla izdavačka kuća „Eduka”, njihova zbirka za pripremu završnog ispita iz crpskog jezika i urednica Jelena Žurić. U nastavku je 20 pitanja, onakvih kakva očekuju đake na maloj maturi za dve nedelje. Ovo je odličan način da maturanti provere svoje znanje.

Izvor:
http://zelenaucionica.com/test-maturanti-proverite-da-li-ste-spremni-za-prijemni-ispit-iz-srpskog-jezika/