Od septembra u školama novi fakultativni predmet za učenike četvrtog i šestog razreda

Od septembra u školama novi fakultativni predmet za učenike četvrtog i šestog razreda

Potpredsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović potpisao je u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“ sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, zahvaljujući čemu će od septembra biti uveden novi fakultativni predmet u osnovne škole, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Zahvaljujući inicijativi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, učenici četvrtog i šestog razreda će, od sledeće školske godine, imati i predmet o bezbednosti dece, a čiji je primarni cilj prevencija. Učenici će jednom mesečno imati predavanja na različite teme o bezbednosti u saobraćaju, štetnom uticaju droge i alkohola, opasnostima koje ih vrebaju na internetu i društvenim mrežama. Teme razgovora sa decom četvrtog i šestog razreda biće i nasilje kako negativna društvena pojava, zatim prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, kao i šta je neophodno preduzeti u zaštiti od požara i prirodnih nepogoda.
Ministar Stefanović je istakao da je želja da se mališani takođe bolje upoznaju sa osnovama bezbednosti u saobraćaju. On je rekao da će MUP u ovom programu učestvovati sa velikim brojem predavača koji će dolaziti u škole.

„Biće uključeni i penzionisani pripadnici policije koji su ogromnim iskustvom u prethodnom periodu pomogli da izgradimo sistem bezbednosti, ali i koji mogu da nam doprinesu da u narednim godinama gradimo još sigurniji i bolji sistem“, objasnio je Stefanović.

Ministar policije je mališanima u OŠ „Vuk Karadžić“ predstavio policajce iz različitih jedinica MUP-a i pojasnio im koje uniforme su specifične za svaku od njih kako bi ih deca bolje upoznala.

„Policija je uvek tu zbog vaše zaštite. Kada imate problem treba da se obratite policajcu i da mu tražite da vam pomogne. Počinjemo jednu novu etapu i vaša policija služi da zaštiti vašu bezbednost i bezbednost svakog građanina naše zemlje. Nastavićemo da radimo timski, baš kao što radimo danas“, poručio je ministar Stefanović.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da mu je veoma drago što dva ministarstva nastavljaju dobru saradnju koja je započeta u septembru, kada su on i ministar Stefanović obilazili škole i trudili se da razviju što više bezbednosnih mera.

„Dosta smo radili na pitanju kamera, kao i praćenja nekih bezbednosnih procesa u školama. Ovo je korak više. Radimo na edukaciji i predavanjima koja su jako dragocena prvo deci, zatim i roditeljima i nastavnicima. Puno je bezbednosnih rizika i na internetu i na putu od kuće od škole. Zato je tu Ministarstvo unutrašnjih poslova i njima beskrajno hvala, na dosadašnjem trudu i na ovakvim, dugoročnim akcijama, koje uz prisustvo školskih policajaca čine bezbednost u školama boljom i kvalitetnijom“ naglasio je Šarčević.

On je dodao i da je potrebno da se pozabavimo vršnjačkim nasiljem i Ministarstvo prosvete će se truditi da ojača školske timove, psihologe i pedagoge, u saradnji sa centrima za socijalni rad i školskim policajcima.

Izvor: Politika