Од септембра у школама нови факултативни предмет за ученике четвртог и шестог разреда

Од септембра у школама нови факултативни предмет за ученике четвртог и шестог разреда

Потпредседник владе Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић потписао је у Основној школи „Вук Караџић“ у Београду протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце“ са министром просвете Младеном Шарчевићем, захваљујући чему ће од септембра бити уведен нови факултативни предмет у основне школе, саопштено је из МУП-а Србије.

Захваљујући иницијативи министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, ученици четвртог и шестог разреда ће, од следеће школске године, имати и предмет о безбедности деце, а чији је примарни циљ превенција. Ученици ће једном месечно имати предавања на различите теме о безбедности у саобраћају, штетном утицају дроге и алкохола, опасностима које их вребају на интернету и друштвеним мрежама. Теме разговора са децом четвртог и шестог разреда биће и насиље како негативна друштвена појава, затим превенција и заштита деце од трговине људима, као и шта је неопходно предузети у заштити од пожара и природних непогода.
Read more

Српски учитељи бољи од наставника, зато су нам млађа деца боља од старије

Српски учитељи бољи од наставника, зато су нам млађа деца боља од старије: То више неће моћи, на снагу ступа ново правило!

Ученици нижих разреда основних школа показују знање које је изнад просека на међународним тестирањима, док су ученици виших разреда на зачељу листа и показују знање испод просека.

Ђаци млађих разреда основних школа показали су на ТИМШ тестирању да знају да повезују научено и да то знају практично да примене, док су ученици виших разреда на ПИСА тестирању показали функционалну неписменост – да научено не знају да примене у пракси.

Јавност оправдано поставља питање ко је затајио у образовном систему и због чега су деца у савладавању градива до четвртог разреда изнад просека, док је њихово знање у вишим разредима испод просека.

Према оствареним резултатима може се закључити да учитељи добро раде свој посао, а да су резултати знатно лошији код наставника у предметној настави.
Read more

ТЕСТ: Матуранти, проверите да ли сте спремни за пријемни испит из СРПСКОГ ЈЕЗИКА

 Српски језик – завршни испит за малу матуру

Након математике, решили смо да тестирамо и ваше знање српског језика и књижевности. У томе нам је помогла издавачка кућа „Едука”, њихова збирка за припрему завршног испита из cрпског језика и уредница Јелена Журић. У наставку је 20 питања, онаквих каква очекују ђаке на малој матури за две недеље. Ово је одличан начин да матуранти провере своје знање.

Извор:
http://zelenaucionica.com/test-maturanti-proverite-da-li-ste-spremni-za-prijemni-ispit-iz-srpskog-jezika/