Три предмета за петаке по новом програму од септембра

Седница Националног просветног савета

Три предмета за петаке по новом програму од септембра

Ученици петог разреда основне школе од септембра ће учити по новом наставном плану и програмима информатике и рачунарства, технике и технологије и физичког и здравственог васпитања.

Примена програма осталих предмета биће одложена до школске 2018/19. године, изјавила је Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање.
Национални просветни савет усвојио је данас програме за пети разред за српски, српски као нематерњи језик, математику, стране језике, географију, историју, ликовно и грађанско васпитање, док су музичко, информатика, техничко и физичко усвојени на претходној седници. Чланови НПС данас нису гласали једино о предложеном програму за биологију. Биолози су се раније позитивно изјаснили о том предлогу, а примедбе су имали што им није предочено како ће програм изгледати у целини, до краја другог циклуса основног образовања. Зато је договорено да им тај приказ достави Завод за унапређивање образовања и васпитања, што је и учињено, али Српско биолошко друштво није стигло да се до данашње седнице о томе изјасни.

С обзиром да половини чланова НПС истиче мандат 25. маја, а Скупштина Србије није изабрала нове, постоји могућност да министар просвете искористи законско право и усвоји програм за биологију, јер је то услов да би почеле обуке наставника. Помоћница министра Весна Недељковић је подсетила да су нови програми оријентисани на исходе, што подразумева и другачији начин предавања наставника, а све то треба да обезбеди прелазак са репродуктивних на функционална знања.

Већ током летњег распуста следе обуке наставника информатике, техничког и физичког за исходовну наставу, а од јесени се планирају и за наставнике осталих предмета. Недељковићева је рекла да је новац за то предвиђен и да је идеја Министарства да се не обучавају само наставници који ће предавати у петом разреду јер то не би имало смисла, пошто ће након петог разреда нови програми бити увођени сукцесивно. План је да од школске 2018/19. буду усвојени и нови планови и програми за први разред основне школе и први разред гимназије. Што се тиче уџбеника, Недељковићева је рекла да књиге које су наставници изабрали важе још две наредне школске године, тачније до краја 2018/19, а у међувремену издавачи треба да припреме нова издања. Она је најавила и да ће бити измењен Закон о уџбеницима, како би издавачи могли да предају рукописе на одобрење током целе године.

Извор: www.danas.rs