Tri predmeta za petake po novom programu od septembra

Sednica Nacionalnog prosvetnog saveta

Tri predmeta za petake po novom programu od septembra

Učenici petog razreda osnovne škole od septembra će učiti po novom nastavnom planu i programima informatike i računarstva, tehnike i tehnologije i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Primena programa ostalih predmeta biće odložena do školske 2018/19. godine, izjavila je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.
Nacionalni prosvetni savet usvojio je danas programe za peti razred za srpski, srpski kao nematernji jezik, matematiku, strane jezike, geografiju, istoriju, likovno i građansko vaspitanje, dok su muzičko, informatika, tehničko i fizičko usvojeni na prethodnoj sednici. Članovi NPS danas nisu glasali jedino o predloženom programu za biologiju. Biolozi su se ranije pozitivno izjasnili o tom predlogu, a primedbe su imali što im nije predočeno kako će program izgledati u celini, do kraja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja. Zato je dogovoreno da im taj prikaz dostavi Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, što je i učinjeno, ali Srpsko biološko društvo nije stiglo da se do današnje sednice o tome izjasni.

S obzirom da polovini članova NPS ističe mandat 25. maja, a Skupština Srbije nije izabrala nove, postoji mogućnost da ministar prosvete iskoristi zakonsko pravo i usvoji program za biologiju, jer je to uslov da bi počele obuke nastavnika. Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković je podsetila da su novi programi orijentisani na ishode, što podrazumeva i drugačiji način predavanja nastavnika, a sve to treba da obezbedi prelazak sa reproduktivnih na funkcionalna znanja.

Već tokom letnjeg raspusta slede obuke nastavnika informatike, tehničkog i fizičkog za ishodovnu nastavu, a od jeseni se planiraju i za nastavnike ostalih predmeta. Nedeljkovićeva je rekla da je novac za to predviđen i da je ideja Ministarstva da se ne obučavaju samo nastavnici koji će predavati u petom razredu jer to ne bi imalo smisla, pošto će nakon petog razreda novi programi biti uvođeni sukcesivno. Plan je da od školske 2018/19. budu usvojeni i novi planovi i programi za prvi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije. Što se tiče udžbenika, Nedeljkovićeva je rekla da knjige koje su nastavnici izabrali važe još dve naredne školske godine, tačnije do kraja 2018/19, a u međuvremenu izdavači treba da pripreme nova izdanja. Ona je najavila i da će biti izmenjen Zakon o udžbenicima, kako bi izdavači mogli da predaju rukopise na odobrenje tokom cele godine.

Izvor: www.danas.rs