NOVI UDžBENIČKI KOMPLETI ZA TEHNIKU I TEHNOLOGIJU ZA 7. I 8. RAZRED

Eduka sa ponosom predstavlja nove udžbeničke komplete iz tehnike i tehnologije za 7. i 8. razred iza kojih stoji nastavnički i autorski rad Zorana Lapčevića. Udžbenici su savremeni, jednostavni za razumevanje i prate aktuelni Program nastave i učenja ovog predmeta.
Autor je posvetio izuzetnu pažnju kako tekstualnom tako i vizuelnom elementu olakšavajući na taj način učenicima izučavanje nastavnog gradiva i osmišljavajući ga tako da učenika podstakne na savladavanje najnovijeg algoritamskog i preduzetničkog načina razmišljanja i rešavanja problema.
Pojmovi su precizno pojašnjeni, a ilustracije, fotografije, crteži i tekstovi kojima obiluje udžbenik pružaju pregledan i funkcionalan vizuelni doživljaj. Učenici dobijaju mogućnost da na zanimljiv ali i njima primeren način uče o tehnologijama te da jednoga dana zaista i požele da se njima i profesionalno bave.
Udžbenici učenika vode kroz formu podsećanja na prethodno realizovano nastavno gradivo, dajući mu savete i preporuke za dalji rad, a za one koji žele da znaju više autor je obezbedio kvalitetne materijale i u vidu linkova na internetu kako bi olakšao snalaženje i realizaciju željenog, te proširio učenikova saznanja. Naročito su podsticajni predlozi kako bi nešto moglo da se samostalno uradi, propraćeni odgovarajućim vežbama i pitanjima te sistematizacijom na kraju.
Udžbenike prati konstruktorski materijal koji predstavlja ne samo izbor materijala neophodnih za izvođenje praktičnih radova, već i crteže i uputstva, naročito važne u pogledu ekonomičnog korišćenja u cilju izrade više modela i maketa, kako u toku redovne nastave, tako i časova slobodnih aktivnosti. Crteži modela i maketa u uputstvu ne obavezuju učenike na izradu, već im sa ponuđenim materijalima pružaju mogućnost da u potpunosti iskažu svoju kreativnost, maštovitost i stvaralačku sposobnost tako što će osmisliti model/maketu po sopstvenoj zamisli.
U toku realizacije praktičnih radova kod učenika se podstiče i kritički duh, važan prilikom daljeg procesa nastave i učenja i razvoja učenika. Koristeći se ovim konstruktorskim materijalom učenici mogu da odluče da li će raditi samostalno, u paru ili grupi, čime se podstiče osećaj zajedništva. Kroz timski rad se dolazi do još boljih idejnih rešenja, što je vrlo važno u ovom nastavnom predmetu.
Autor poručuje da postoji mogućnost izrade radova od preostalog materijala u slobodnom vremenu učenika u cilju postizanja kreativnosti, stvaralačkog duha i samostalnosti. Komplet za konstruktorsko modelovanje pruža mogućnost učenicima da dodatno unaprede preduzetničke veštine.
Ovi odlično oblikovani nastavni materijali napisani su od strane autora iza kog stoji dugogodišnje pedagoško i nastavničko iskustvo i biće dragocen saveznik u učionici.

Delove udžbenika možete pogledati prateći sledeće linkove:
https://issuu.com/ivana.milosevic/docs/tit7_20deo
https://issuu.com/ivana.milosevic/docs/tit8_20deo