Бесплатни уџбеници за треће дете

ДОБРА ВЕСТ: Бесплатни уџбеници за треће дете

 

Треће дете у породици имаће убудуће право на бесплатне уџбенике без обзира на материјални статус породице.

Иста погодност важиће и за свако наредно дете, а као и претходних година бесплатне уџбенике добиће И сви ученици из породица кје примају социјалну помоћ, ђаци са сметњама у развоју или инвалидитетом, пишу “Вечерње новости.”

Проширена листа деце којима ће држава обезбедити књиге примениваће се од наредне школске године.

Министарство просвете је определило 500 милиона динара за набавку бесплатних уџбеника, а њихов план ускоро би требало да усвоји Влада Србије.

Ученици млађих разреда основе школе добиће уџбеничке комплете за математику, српски језик,, свет око нас, природу и друштво И страни језик.

У старијим разредима предвиђени су комплети за математику, српски или матерњи језик, први страни језик, географију, историју, хемију и биологију”, каже за лист Весна Недељковић, помоћница министра просвете.

Прошле године бесплатне уџбенике је добило око 126.000 ученика, а сада се очекује знатно већи број, јер ће свако дете рођено као треће, четврто или свако наредно, добити књиге.

Када Влада усвоји план набавке уџебика Министарство просвете расписаће јавне позиве за издаваче.

Школе су већ саме изабрале литературе која се користи на часу, а одабрана издања су у Каталогу уџбеника који важи од 2016/2017. до 2018/19 године.

 

Извор: mondo.rs