Besplatni udžbenici za treće dete

DOBRA VEST: Besplatni udžbenici za treće dete

 

Treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike bez obzira na materijalni status porodice.

Ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina besplatne udžbenike dobiće I svi učenici iz porodica kje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, pišu “Večernje novosti.”

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primenivaće se od naredne školske godine.

Ministarstvo prosvete je opredelilo 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan uskoro bi trebalo da usvoji Vlada Srbije.

Učenici mlađih razreda osnove škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski jezik,, svet oko nas, prirodu i društvo I strani jezik.

U starijim razredima predviđeni su kompleti za matematiku, srpski ili maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju i biologiju”, kaže za list Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

Prošle godine besplatne udžbenike je dobilo oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dete rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno, dobiti knjige.

Kada Vlada usvoji plan nabavke udžebika Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače.

Škole su već same izabrale literature koja se koristi na času, a odabrana izdanja su u Katalogu udžbenika koji važi od 2016/2017. do 2018/19 godine.

 

Izvor: mondo.rs