Nastavnici, proverite kako vaspitavate u školi

Učitelji srednje, a i malo starije generacije, s radošću se sećaju seminara koje je dr Ljubica Prodanović, članica i saradnica Pedagoškog društva Srbije, dugogodišnja saradnica Saveza učitelja Republike Srbije i počasni član Društva učitelja Beograda svojevremeno držala po školama, želeći da svoje kolege podseti, podstakne, a ponekad i opomene kako treba vaspitavati učenike u školi. Polazila je od toga da svi MOGU, ali da neki HOĆE da ulože mali vlastiti napor i postanu uspešniji učitelji, vaspitači… Poverenje između svih učesnika u nastavnom procesu stavljala je na prvo mesto, želeći time da istakne da svako ima svoju ulogu u istom, da su sve te uloge isprepletene i da ponašanje svih zavisi od međusobnih veza i odnosa.

Iz njenog dugogodišnjeg praktičnog iskustva, nastala je i ova knjiga – priručnik – „Proverite kako vaspitavate u školi“.

Knjiga je namenjena prvenstveno učiteljima, svima onima koji uče đake, dakle, svim prosvetnim radnicima.

Podeljena je na nekoliko celina:

  • Aktivnost učenika u nastavi
  • Procena učenikovog rada
  • Nastavnikova procena vlastitog rada
  • Odeljenjsko starešinstvo
  • Odeljenjsko i nastavničko veće
  • Odeljenjska zajednica učenika
  • Saradnja sa roditeljima

U svakoj ovoj oblasti, dr Prodanović lako „plete“ priču, potkrepljenu realnim situacijama, i za svaku situaciju nalazi adekvatno rešenje. U svakoj od opisanih situacija našao se svaki učitelj, bar jednom, a sa mnogim situacijama se susreće svakodnevno.

Knjiga je koncipirana kao zbirka saveta, koji, i ako se ne usvoje u potpunosti, mogu dovesti svakog učitelja do sistematičnog razrešenja i najtežih vaspitnih, a i obrazovnih problema.

Delovi knjige pogodni su za čitanje na Nastavničkom veću, Odeljenjskom veću, a i na roditeljskim sastancima. Sledeći njene savete, učitelji mogu lakše sagledati potrebe učenika i roditelja, a često mogu spoznati i svoje dileme, ponekad tako skrivene, da ni sami nisu znali da ih imaju.

Čitajući ovo štivo, svaki učitelj može ojačati sebe i svoju ulogu u nastavi i vaspitanju.

Takođe, biće spremniji da ojača odeljenjsku zajednicu i učenike kao pojedince. Pomoću realnih situacija opisanih u knjizi, učitelj može ojačati i vezu između učenika i roditelja.

Ljubica Prodanović se zalaže za stvaranje situacija u kojima će svi akteri doći do konstruktivnog rešenja.

Kako ona „vodi“ kroz situacije koje su rešive, tako oni koji HOĆE, mogu veoma lako da „vode“ sebe, učenike i roditelje kroz obrazovno – vaspitni proces.

Ovo je knjiga koju svaki nastavnik mora bar jednom pročitati, a poželjno bi bilo da je potom povremeno, prema situaciji, koristi.

I ne zaboravimo reči autorke: „Škola je radno mesto i odraslih i mladih. Trudite se da u procenama rada i ponašanja svih učesnika u tom radnom procesu ne budete stroži prema mladima nego prema odraslima, kojima i vi pripadate“.

 

Izvor: Zelena učionica