Две опције за избор нових уџбеника за први и пети разред

Јавни позив за предају рукописа уџбеника за први и пети разред основне школе, који ће бити урађени по новом програму наставе и учења je расписан, најављује  Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање.

Она истиче да ће издавачи имати 60 дана да припреме рукописе и предају их на одобрење Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Рок за прегледање рукописа уџбеника је скраћен на два месеца, што значи да Завод тај посао треба да заврши најкасније до 15. априла. Недељковић каже да у овом тренутку није донета одлука на који начин ће се учитељи и наставници опредељивати за нове уџбенике за први и пети разред, напомињући да Министарство просвете разматра две опције.

– С обзиром да припремамо нови Закон о уџбеницима, за који је планирано да уђе у скупштинску процедуру у марту конкурс за уџбенике за први и пети разред ћемо расписати по важећем закону, али ћемо неке одредбе модификовати како би нови уџбеници на време стигли у школе. Да не бисмо уносили забуну у школе, једна од идеја о којој размишљамо је да постојећи одабрани издавачи за које су се наставници определили замене старе уџбенике новим и да се они користе само наредне школске године. На тај начин бисмо омогућили да се започети циклус заврши у исто време за све разреде, с обзиром да уџбеници за које су се школе определиле за школску 2016/17. важе још ове и наредне школске године – објашњава Недељковић.

Друга варијанта је да се дозволи учитељима и наставницима да бирају уџбенике за први и пети разред међу свим насловима који буду одобрени. Међутим, у том случају ова два разреда би била изузета када се, због завршетка трогодишњег циклуса, наредне школске године буде правио нови одабир за школску 2019/20. У преднацрту новог закона о уџбеницима, који је управо на јавној расправи, предвиђено је да уџбеници за које се школе определе важе четири године.

Весна Недељковић каже да коначно решење мора да буде донето чим рукописи нових уџбеника за први и пети разред стигну на одобрење у Завод. Коначној одлуци која је у рукама министра просвете претходиће анализа постојећег стања и ефекти предложених мера.

Извор: Танјуг