Ђацима четири распуста у наредној школској години

 

Школска година за све ученике основних и средњих школа почиње у петак, 1. септембра, а предвиђено је да у наредној години имају четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст.

Претходне школске године ученици су имали три распуста, нису имали јесењи распуст који је предвиђен календаром образовнио-васпитног рада за наредну школску годину.

Руководилац групе за развој наставе у Министарству просвете Милка Андрић рекла је неадвно ањугу да се јесењи распуст уводи сваке године када то омогућује распоред наставних дана и дан кад се празнује Дан примирја у Првом светском рату.

“Ове године Дан примирја 11. новембар пада у суботу . Придружена су му два дана распуста, 9. и 10. новембар, те је омогућено да ученици, са суботом и недељом, имају кратак предах од четири дана”, појаснила је она.

Школским календаром је планирано да ученици имају зимски распуст из два дела. Први део обухвата новогодишње и божићне празнике и траје од 3. до 8. јануара, а други део почиње 1. фебруара и траје до 9. фебруара.

Прво полугодиште се завршава 31. јануара, а друго почиње 12. фебруара, док пролећни распуст почиње 3. априла, а завршава се 9. априла.

“Дужина распуста није прописана и она се сваке године мења у складу са распоредом наставних дана и проценом која су решења најрационалнија”, нагласила је Андрић.

Друго полугодиште за ученике осмог разреда завршава се 31. маја 2018. године, а за ученике осталих разреда основне школе 14. јуна 2018. године.

Школа за матуранте гимназија завршава се 24. маја 2018. године, а за ученике трећег разреда трогодишњих и четвртог разреда четворогодишњих стручних школа, 31. маја .

За ученике осталих разреда гимназије и средњих стручних школа, друго полугодиште се завршава 21. јуна 2018. године.

Планирано је да се пробни завршни испит за ученике осмог разреда основне школе одржи 13. и 14. априла 2018. године, а завршни испит 18, 19. и 20. јуна 2018. године.

 

Извор: www.novosti.rs