Besplatni udžbenici za 86.000 osnovaca

Besplatni udžbenici za oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda putuju u škole. Distribucija je počela. Kompleti školskih knjiga koje država daruje stići će u osmoletke pre nego što đaci zauzmu klupe prvog septembra. Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja svako treće i naredno dete u sistemu obrazovanja dobiće udžbenike – a to će biti 35.657 osnovaca u predstojećoj školskoj godini, rekla je za Politiku Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Aktuelni Zakon o udžbenicima predviđa da se besplatni udžbenici dodeljuju samo socijalno ugroženim školarcima, primaocima novčane pomoći. Otuda su đaci iz materijalno ugroženih porodica prva kategorija dece za koju je država i ovoga puta obezbedila komplete udžbenika. Međutim, novim projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom „Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola”, na osnovu odluke vlade proširena je lista školaraca kojima se udžbenici kupuju novcem iz republičke kase. Osim socijalno ugroženih, sada su obuhvaćeni i osnovci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovno obrazovanje stiču prema individualnom obrazovnom planu ali po redovnom programu kao i njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju. Takođe, obuhvaćeni su i đaci osnovnih škola koji su treće (i svako naredno) dete u porodici.
Read more

Đacima četiri raspusta u narednoj školskoj godini

 

Školska godina za sve učenike osnovnih i srednjih škola počinje u petak, 1. septembra, a predviđeno je da u narednoj godini imaju četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Prethodne školske godine učenici su imali tri raspusta, nisu imali jesenji raspust koji je predviđen kalendarom obrazovnio-vaspitnog rada za narednu školsku godinu.

Rukovodilac grupe za razvoj nastave u Ministarstvu prosvete Milka Andrić rekla je neadvno anjugu da se jesenji raspust uvodi svake godine kada to omogućuje raspored nastavnih dana i dan kad se praznuje Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

“Ove godine Dan primirja 11. novembar pada u subotu . Pridružena su mu dva dana raspusta, 9. i 10. novembar, te je omogućeno da učenici, sa subotom i nedeljom, imaju kratak predah od četiri dana”, pojasnila je ona.

Školskim kalendarom je planirano da učenici imaju zimski raspust iz dva dela. Prvi deo obuhvata novogodišnje i božićne praznike i traje od 3. do 8. januara, a drugi deo počinje 1. februara i traje do 9. februara.

Prvo polugodište se završava 31. januara, a drugo počinje 12. februara, dok prolećni raspust počinje 3. aprila, a završava se 9. aprila.
Read more