Бесплатни уџбеници за 86.000 основаца

Бесплатни уџбеници за око 86.000 основаца од првог до осмог разреда путују у школе. Дистрибуција је почела. Комплети школских књига које држава дарује стићи ће у осмолетке пре него што ђаци заузму клупе првог септембра. Први пут у складу са Стратегијом за подстицање рађања свако треће и наредно дете у систему образовања добиће уџбенике – а то ће бити 35.657 основаца у предстојећој школској години, рекла је за Политику Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање.

Актуелни Закон о уџбеницима предвиђа да се бесплатни уџбеници додељују само социјално угроженим школарцима, примаоцима новчане помоћи. Отуда су ђаци из материјално угрожених породица прва категорија деце за коју је држава и овога пута обезбедила комплете уџбеника. Међутим, новим пројектом Министарства просвете, науке и технолошког развоја, под називом „Набавка уџбеника и других наставних средстава за ученике основних школа”, на основу одлуке владе проширена је листа школараца којима се уџбеници купују новцем из републичке касе. Осим социјално угрожених, сада су обухваћени и основци са сметњама у развоју и инвалидитетом, који основно образовање стичу према индивидуалном образовном плану али по редовном програму као и њихови вршњаци без сметњи у развоју. Такође, обухваћени су и ђаци основних школа који су треће (и свако наредно) дете у породици.
Read more

Ђацима четири распуста у наредној школској години

 

Школска година за све ученике основних и средњих школа почиње у петак, 1. септембра, а предвиђено је да у наредној години имају четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст.

Претходне школске године ученици су имали три распуста, нису имали јесењи распуст који је предвиђен календаром образовнио-васпитног рада за наредну школску годину.

Руководилац групе за развој наставе у Министарству просвете Милка Андрић рекла је неадвно ањугу да се јесењи распуст уводи сваке године када то омогућује распоред наставних дана и дан кад се празнује Дан примирја у Првом светском рату.

“Ове године Дан примирја 11. новембар пада у суботу . Придружена су му два дана распуста, 9. и 10. новембар, те је омогућено да ученици, са суботом и недељом, имају кратак предах од четири дана”, појаснила је она.

Школским календаром је планирано да ученици имају зимски распуст из два дела. Први део обухвата новогодишње и божићне празнике и траје од 3. до 8. јануара, а други део почиње 1. фебруара и траје до 9. фебруара.

Прво полугодиште се завршава 31. јануара, а друго почиње 12. фебруара, док пролећни распуст почиње 3. априла, а завршава се 9. априла.
Read more